Tvrtka MICRO PROCESS

img-onama-min.png

Tvrtka MICRO PROCESS d.o.o. utemeljena je 1986. godine i bavi se razvojem industrijskih sklopova, elektroničkih sklopova i softvera. Od prvog dana tvrtka izrađuje višekorisničke poslovne aplikacije na višeprogramskim operacijskim sustavima QNX i potom Linux.

Naše glavne posebnosti, radi kojih nas kupci pronalaze sami preko preporuka, jesu:

 • nudimo cjelokupno rješenje: od hardvera do softvera u mikrokontrolerima, na računalima i u cloudu
 • 30-godišnje iskustvo u radu omogućuje nam da brzo prepoznamo stvarne probleme i njiva rješenja
 • sve proizvode izrađujemo po mjeri kupca: svi hardverski i softverski proizvodi izuzetno su fleksibilni i promjenjivi i mogu se doraditi prema zahtjevima specifičnima tržištu
 • možemo ponuditi vrlo brzi ciklus prilagodbe svih proizvoda
Kontaktirajte nas

Misija

Rješenjem po mjeri rješavati specifične probleme koji nemaju standardno rješenje na tržištu. Želimo iskoristiti naše znanje elektronike, digitalne komunikacije te softvera i baza podataka koje je akumulirano u malu ekipu koja međusobno radi već dugo godina.

Vizija

Kompletno akumulirano 30-godišnje znanje želimo prenijeti novoj generaciji koja će preuzeti tvrtku.

Kompetentan tim

Razvojni tim gotovo da se i nije mijenjao od osnutka: većina zaposlenika s nama je preko 20 godina. Zbog toga možemo ponuditi vrlo veliku fleksibilnost. Naš tim brzo shvaća način na koji se može specifičan problem riješiti, te svaki član tima preuzima jedan dio posla i surađujući izrađujemo rješenje. MICRO PROCESS trenutno ima 6 zaposlenika.

Cjelovita rješenja po mjeri

Pružamo cjelovita rješenja po mjeri poslovanja naših klijenata. To znači da samostalno u našoj tvrtki, bez angažiranja podizvođača, možemo proizvesti svako rješenje od početka do kraja, od hardvera do softvera. Takav rad omogućuje nam isporuku kvalitetnijih i cjenovno povoljnijih proizvoda.

Veliko 30-godišnje iskustvo

U 30 godina rada rješavali smo vrlo raznolike probleme te smo stekli iskustvo na velikom broju različitih projekata. Isporučivali smo rješenja po mjeri kao što su:

 • industrijsku automatizaciju
 • mjerenje mase
 • računovodstveni sustavi
 • multilevel prodaja

Skupili smo veliko iskustvo i veliko znanje zbog čega vrlo lako razumijemo probleme klijenata, osobito u situacijama kad klijent sam ne može identificirati ni komunicirati gdje leži problem.

Vrlo brzo uočavamo problem i način na koji se on može riješiti. Neka do sada isporučena rješenja obuhvaćala su čak i reorganizaciju tvrtke. Kada vidimo da je problem u organizaciji, znamo postaviti drukčiju organizaciju i to onda popratiti odgovarajućim softverom koji takvu organizaciju podržava i unaprjeđuje.

 

Široko područje rada

Pokrivamo široko područje rada:

 • od razvoja elektroničkih sklopova, dizajna i izrade samog sklopa kao uređaja,
 • preko pripreme i proizvodnje tog sklopa u prototipnim količinama,
 • pa sve do razvoja softvera za isti taj sklop.

Razvijamo sve od softvera koji se ugrađuje u mikrokontrolere do aplikacijskog softvera te cloud rješenja.

Društveno odgovorno poslovanje

Podržavamo Rukometni klub Bribir

Bribir je mala sredina u Vinodolskoj općini u kojoj živi 200-tinjak djece osnovnoškolskog uzrasta. Za tu djecu 2002. godine nisu postojale nikakve organizirane aktivnosti ni sadržaji, pa se pojavio problem s drogama.

Stjecajem okolnosti u Bribir se doselio rukometaš iz Karlovca, te je vlasnik MICRO PROCESS-a, g. Zoran Spoja, osobno odlučio poraditi na problemu s drogama i pokrenuti rukometni klub. Od osnutka do danas g. Spoja djeluje kao osnivač, pokretač i predsjednik kluba.

Kroz klub je od osnivanja prošlo oko 200-tinjak djece. Klub je uvijek imao podršku tvrtke MICRO PROCESS: uredili smo prostorije kluba te ih financijski podržavali.

Klub je ostvario veliki uspjeh i dvije godine za redom došao do razine neslužbenih svjetskih prvaka u kategoriji dječaka 1995. godišta. U Švedskoj na Partille Cup natjecanju, gdje u svim kategorijama sudjeluje preko 800 ekipa, rukometni klub Bribir je izborio 1. mjesto.

Ponosni smo što smo djeci pružili koristan sadržaj i omogućili im da putuju po Hrvatskoj i Europi.

Softverske radionice sa srednjoškolcima i nastava informatike

Učenike Prve srednje informatičke škole u Zagrebu primili smo na praksu u riječkom uredu naše tvrtke te smo im omogućili smještaj u Rijeci za vrijeme njihovog boravka kod nas. Učenici su u pratnji nastavnice odrađivali konkretne projekte, npr. izrađivali su Android aplikacije i rješavali komunikaciju Android uređaja prema serveru. Napravili su aplikaciju na serveru za prihvat tih podataka.

Gđa Mirjana Spoja predavala je informatiku u gimnaziji Grivica uz rad u MICRO PROCESS-u.

Priznanje i nagrade

FIPRO

Zaklada Primorsko-goranske županije koja se bavi financiranjem izrade prototipova i financiranjem komercijalizacije proizvoda, dodijelila je MICRO PROCESS-u priznanje i sredstva za financiranje komercijalizacije SunMicroFiscal fiskalne vage.

Povijest tvrtke

2016

2016. i budućnost

Počinjemo pripremati rješenja za međunarodno tržište, s fokusom na nuđenje fiskalnih vaga na tržištu Slovenije i Češke. Pripremamo nove web stranice i planiramo marketinške i prodajne aktivnosti.

Danas manji dio poslovanja čine razvoj i proizvodnja elektroničkih sklopova s kojima je tvrtka započela, a najveći dio poslovanja čini softver.

2014

2014. godina

U proljeće 2014. pokazalo se da na tržištu ne postoji rješenje za vage. Mi smo bili tehnološki sposobni razviti taj proizvod, proizvesti ga i popratiti ga s kompletnim rješenjem. Fiskalna vaga SunMicroFiscal predstavlja zaokruženje našeg znanja iz sveg dugogodišnjeg iskustva, počevši od razvoja elektroničkih sklopova i proizvodnje, preko softvera koji koji se ugrađuje u vagu na razini mikrokontrolera, pa sve do softvera u cloudu s kojim vaga mora komunicirati.

2000

2000. godina

QNX je odlučio tržišno se okrenuti embedded sustavima u automobilskoj industriji. Sve je manje podrške bilo dostupno za rad na osobnim računalima. Počeli smo isprobavati alternativne operativne sustave kao što su Microsoft NT, Unix i Linux. Filozofija open source zajednice nas je privukla te smo 2000. prešli naLinux.

U roku od dvije godine napravili smo prijenos svih naših aplikacija sa QNX na Linux operacijski sustav. Danas na osobnim računalima koristimo isključivo Linux i sve što radimo radimo sa open source softverima.

U jednom trenu dobili smo upit iz Italije o lohn poslovima. Potencijalni partner predložio je da mi s njihovim materijalom sastavljamo elektroničke sklopove za njih. Ugovaranjem tog posla pokrenuli smo pogon za proizvodnju.

Pogon je inicijalno pokrenut u gradu Buje zbog velikog potencijala za zapošljavanjem tamošnjeg kvalificiranog kadra. Naime, zato jer se tvrtka Digitron iz Buja u tom trenutku pretvarala iz proizvođačke u trgovačku tvrtku, na širem području Buja bilo je puno kvalificiranih potencijalnih zaposlenika i opreme. Tamo smo unajmili prostor, kupili strojeve i opremu, zaposlili ljude i pokrenuli proizvodnju. Proizvodnja je kontinuirano zapošljavala 20-ak zaposlenika.

Kasnije smo preselili pogon iz Buja u Bribir. Kada je posao s talijanskom tvrtkom prestao 2008. godine, prestala je i naša proizvodnja u tom obimu. Do 2008. proizvodili smo i do 15 tisuća sklopova i sastavljenih tiskanih pločica mjesečno.

Kroz cijelo razdoblje postojanja MICRO PROCESS-a školovali smo zaposlenike u Kanadi i Velikoj Britaniji. QNX je nastao u Kanadi pa smo odlazili u Kanadu na školovanje. U Veliku Britaniju su također zaposlenici odlazili na razna doškolovanja.

Zbog malog broja kadrova na području Bribira, gdje je tvrtka inicijalno osnovana, te zato jer nam je većina stručnjaka živjela u Rijeci, otvaramo ured od 80 m2 u Rijeci u ulici Janka Polić Kamova. Nedugo nakon toga zbog potrebe širenja tvrtke kupujemo zgradu na sadašnjoj adresi u Radničkoj ulici 45 na 600 m2.

Preseljenjem u Radničku otvorili smo maloprodaju i veleprodaju informatičke opreme. Taj se posao značajno proširio, pa smo prebacivanjem u sadašnji novi prostor zaposlili servisere i trgovce.

Prodajom informatičke opreme prestali smo se baviti kada su se osobna računala počela prodavati masovno. Tada se počeo smanjivati profit u segmentu maloprodaje, veleprodaje i servisa informatičke opreme, pa smo te segmente izdvojili u novu tvrtku koja se zove Medcom d.o.o. Na tu sporazumno osnovanu tvrtku preneseni su svi kupci, sva skladišta zaliha i oprema, a tvrtka je nastavila koristiti naš softver. MICRO PROCESS se odlučio fokusirati na softver, a segment informatičke opreme preuzeo je dotadašnji voditelj trgovine.

Za elektroniku u jednom trenu praktički više nije bilo zahtjeva ni interesa na tržištu. No 2013. godine opet se počinju pojavljivati razni zahtjevi za rješavanjem specifičnih problema te se taj posao počeo širiti.

1990

1990. godina

Obrt je ugašen i tvrtka je registrirana kao d.o.o.

1989

1989. godina

Pojavila se potreba za umrežavanjem računala, što je u to vrijeme bilo vrlo rijetko i velika novina. MICRO PROCESS je bila  među prvim tvrtkama koji su postavli lokalnu računalnu mrežu. Fizička razina mreža je bila obična telefonska a preko telefonskih parica.

Prilikom prvog projekta postavljanja lokalne mreže shvatili smo da MS DOS kao operacijski sustav ne zadovoljava naše potrebe u potpunosti.

Jedina dva operativna sustava koja su tada bila dostupna za osobna računala bila su Unix i kanadski operativni sustav QNX. Odlučili smo se za QNX jer je omogućavao rad na opremi vrlo malih resursa (tada su tipična računala imala 128 kB memorije i 5-10 MB tvrdog diska, što nije bilo dovoljno za pokretanje Unixa). QNX je dobro podržavao mrežni rad više računala te time omogućavao rad sustava od više stotina umreženih osobnih računala.

Desetak godina radili smo isključivo sa QNX-om kao operacijskim sustavom. Pokazao se izvanrednim jer je bio prilagođen industriji i mogao se bez problema instalirati na tzv. embedded sustavima.

1988 i 1989

1988. i 1989. godina

U tvrtku dolaze Mirjana Pravdica i Sabrina Blašković, danas voditelji projekata, zadužene za razvoj, dizajn i održavanje softvera i poslovnih sustava.

1988

1988. godina

Počinju se pojavljivati tj. lakše dobavljivati prva osobna računala. Među prvima smo uvezli osobna računala u Hrvatsku.

Iste smo godine krenuli i s razvojem softvera. U radu smo koristili IBM PC za razvoj i simulaciju elektroničkih sklopova, razvoj tiskanih pločica, upis sheme i dizajn te simulaciju tog proizvoda.

Kako smo stjecali znanje o računalima, tako su se počele pojavljivati i potrebe na tržištu. Druge tvrtke su nam se obraćale za nabavu osobnih računala jer ih u to vrijeme nije bilo. Tvrtke su također počele tražiti tehničku podršku, te nam se kroz tu tehničku podršku počeo otvarati jedan potpuno novi segment. Uz automatizaciju kao glavni dio poslovanja, otvorio se i taj novi segment poslovanja u osobnim računalima, i to inicijalno u uvozu, prodaji i servisiranju.

Slijedom toga počele su se pojavljivati potrebe za softverskim rješenjima. U to se vrijeme se koristio operativni sustav MS-DOS, a od aplikativnog softvera najpopularniji su bili jednostavniji tablični kalkulatori. Iz toga je nastala potreba za izradom informacijskih sustava i rješavanja segmenata poslovanja poput manjih obračuna.

Tada smo odlučili krenuti u razvoj softvera.

Prvo smo krenuli sa Microsoftovim MS DOS-om. Prvi značajniji posao u informatici bio je za Vodovod u Novom Vinodolskom. Njima smo isporučili rješenje koje je uključivalo obračun utroška vode, mjerenje očitanja, upis trenutnih stanja i slanje obračuna stanovnicima odnosno vlasnicima tih vodomjera.

1986

1986. godina

MICRO PROCESS je osnovan kao obrt i registriran u Bribiru. Osnivač, g. Zoran Spoja, i danas je direktor.

G. Spoja je prije osnivanja tvrtke radio u odjelu mjerenja i kontrole za INA-u - najveću hrvatsku naftnu kompaniju, te u tvtki Monter Zagreb. Te su tvrtke imale potrebe za raznim rješenjima koja nisu bila dobavljiva na tržištu. U tom trenutku g. Spoja odlučuje osnovati tvrtku MICRO PROCESS d.o.o. koja se bavi dizajniranjem, razvojem i proizvodnjom elektroničkih sklopova za industrijsku automatizaciju, prije svega za petrokemijsku industriju u segmentu automatizacije proizvodnje.

Tvrtka je nastala iz potrebe i potražnje na tržištu za specifičnim rješenjima u industrijskoj automatizaciji. U to su se vrijeme industrijski elektronički sklopovi razvijali manualno. Dizajniralo se ručno, npr. crtanjem olovkom na papiru.

Iste godine u tvrtku dolazi Adam Filić, danas voditelj projekta, zadužen za razvoj softvera u Oblaku

MICRO PROCESS je u početku uglavnom radio za tvrtku Monter Zagreb te pružao održavanje tvrtki DINA-Petrokemija d.d.

MICRO PROCESS © 2016